Effect van lingerie

jul 4, 2010

De vraag naar luxe lingerie blijft onverminderd overeind.

Lingerie biedt dan ook veel meer dan enkel een beschermend en ondersteunend lapje stof dat onder vele lagen kleding verborgen blijft. Behalve de functionele rol van lingerie is er die veel meer tot de verbeelding sprekende rol van verleiding. Sommige politici en feministen plaatsen vraagtekens bij lingeriereclames en de vrouw als mogelijk lustobject, maar zelfbewuste vrouwen trekken zich er niets van aan. Lingerie is krachtig.

 

De tweede huid

Lingerie is een Franse benaming voor damesondergoed. Ondergoed is de overkoepelende term voor alle soorten kleding die je rechtstreeks op de huid onder bovenkleding draagt, terwijl lingerie in de volksmond vaker verwijst naar sensuele, sexy en opwindende niemendalletjes, of juist stijlvolle en bijzondere onderkleding met een erotisch karakter. Lingerie werd eeuwen geleden al vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals katoen, zijde en wol, maar sinds de afgelopen eeuw worden er ook synthetische stoffen gebruikt zoals nylon, viscose, lycra en lurex.

 

Beha

Beha's bestaan in de huidige tijd in diverse modellen.

 • Klassiek model: De klassieke bh is het bekende driehoekige basismodel dat versterkt kan zijn met beugels of baleinen.
 • Push-up: Deze beha's zijn zo gevormd dat ze de borsten omhoog duwen en ze daardoor groter lijken.
 • Mini-miser: Dit model doet het omgekeerde, duwt de borsten plat tegen het lichaam zodat ze kleiner lijken.
 • Sportbeha: Dit model mist meestal beugels of baleinen, is gemaakt van stevig elastische stof met het doel de borsten zo onbeweeglijk mogelijk te houden tijdens sportactiviteiten. -Strapless beha: Deze beha heeft geen bandjes en wordt bij zomerkleding of bij sommige feestkleding gedragen.
 • Balkonnetje: Deze bh is onzichtbaar bij kleding met een lage neklijn, de schouderbandjes zitten aan de buitenkant, de cups hebben een rechte lijn langs de bovenkant en hebben een halve maanvorm.
 • Bustier: De bustier als beha bestaat uit een topje met voorgevormde cups en heeft geen bandjes. De sluiting zit soms voor, soms achter en dit zijn haakjes, knoopjes, een rits of veters.
 • 1/2 of 1/4 beha: Dit zijn beha's die de tepels meer of minder vrijlaten en eigenlijk enkel een steun zijn aan de onderzijde.
 • Opvulbeha: Deze laat de borsten groter lijken door opvulling van de cup met speciaal gefabriceerd materiaal.
 • Water/gelbeha: Deze beha heeft een vulling van water en bodyolie of gel en geeft een natuurlijker effect dan push-up.
 • Voedingsbeha: Deze bh wordt gebruikt bij borstvoeding, het is meestal een klassiek model waarvan de cups een sluiting aan de voorkant hebben waardoor deze als een soort deurtje open kunnen.

 

Slips

Vroeger had een vrouw niet veel meer in de kast dan wat saaie slips in veilige kleuren. Tegenwoordig is het heel gewoon om een reeks spannende setjes te bezitten, of een fraaie collectie uitdagingen van kant die eenmaal aangemeten een prikkelend effect hebben op jezelf en op degene die jou bewondert. Hier onder diverse soorten slips:

 

 • Tanga: Een tanga is een slip waarbij de smalle zijbanden of elastiek hoger worden gedragen, meestal op de heupen.
 • Heupslip of hipster: Dit is een slip waarvan de zijkanten breder zijn dan circa 3 centimeter.
 • G-String: string: Dit is een tanga waarvan de achterkant zo smal is dat het in de bilnaad valt.
 • C-String: Stukje stof zonder zijbandjes, met flexibel frame dat tussen de billen wordt geklemd.
 • Short: Dit comfortabele broekje bedekt bijna het hele onderlichaam maar de materiaalkeuze laat een short toch sexy lijken.
 • Boxer: Dit is een shortje maar dan met korte pijpjes en een bredere tailleband, meestal gemaakt van katoen, tegenwoordig ook wel van gladde en glanzende stoffen.
 • Rioslip: Dit is de gewoonste slip, rechte zijkanten, soms hoog opgesneden voor een sprtievere look en bedekking aan de achterzijde.
 • Maxi slip: Dit is een normale slip met extra brede zijkanten die niet hoog opgesneden zijn, de achterzijde is geheel bedekt.

 

Populariteit string

De string, vooral in de laatste jaren in toenemende mate populair in ons land en omringende landen, werd al tientallen jarenlang door exotische dansers gedragen, voornamelijk in Zuid-Amerika en in het bijzonder in Brazilië. En ook dragen vele stammen al duizenden jaren lang kledingstukken die op de huidige string lijken. In de jaren zeventig deed de string, toen nog tanga genoemd, hier zijn intrede. De string is nagenoeg onzichtbaar onder kleding, wordt in de uitgaansscene vaak gebruikt maar veel vrouwen vinden een string onprettig.

 

Jarretelle

De jarretelle is geen praktisch ondergoed en heeft bijna uitsluitend een decoratieve betekenis. Het bestaat uit twee onderdelen: Een gordel die boven de heupen wordt gedragen en de jarretelles zelf. Deze dienen om de kousen omhoog te houden, het zijn verbindingsstukjes tussen de jarretellegordel en de kous en dit kunnen een of meerdere delen zijn.

 

Korset

Een korset is een kledingstuk dat taille en boezem accentueert. Het bestaat uit verschillende verticale baleinen en aan de achterkant wordt het geheel samengebonden door middel van een lange veter. Het korset bestaat al eeuwenlang. De voorloper van het korset was het zogeheten rijglijfje. Het was bedoeld om de taille zo smal mogelijk te houden. Helaas werd door het krachtige spannen van de baleinen de gezondheid van de vrouw ondermijnd, en kent het korset hierdoor een geschiedenis van verschoven organen, misvormde borstkassen, minder longinhoud en flauwtes. Tegenwoordig is het nog steeds een gewild artikel, enerzijds voor de doelgroep van vrouwen die slanker willen lijken, en anderzijds in de erotische sfeer.

 

Guepiere of torselet

Ook de guepiere is bedoeld om het effect van een wespentaille te creëren. Het onderscheidt zich van een korset doordat er zich aan de onderzijde jarretelles bevinden om kousen op te houden. Het bedekt het hele bovenlijf, wordt aan de achterkant gesloten en hoeft niet strak te zitten.

 

Bodystocking, body of catsuit

Dit strak omsluitende kledingstuk bedekt het hele lichaam maar heeft door de materiaalkeuze en transparantie een sensuele en spectaculaire lading. Meestal wordt het gerekend onder de extravagante kledingstukken, in gebruik bij artiesten, in de uitgaanswereld en misschien wel in jouw slaapkamer...

 

Effect van lingerie

Het effect van lingerie heeft meerdere kanten. In de prive sfeer kan lingerie worden gebruikt om de toon te zetten. Veel vrouwen zeggen dat ze mooie lingerie dragen voor zichzelf. Om zich zekerder te voelen, zichzelf te verwennen of hun partner te verrassen. Mooie lingerie moet gezien worden, wordt gebruikt in menig liefdesleven, en bepaalt onbewust de uitstraling van de vrouw en haar stemming. Lingeriewinkels en fabrikanten maken gretig gebruik van dit erotische concept en brengen in grote hoeveelheden zowel chique als pikante lingerie aan de vrouw. Billboards en reclamezuilen op straat winden er letterlijk geen doekjes om, modellen vertonen zich schaars gekleed in een sexy setje en kijken zwoel in de camera.

Zoals bij overvloed meestal het geval is treedt na verloop van tijd immuniteit op maar bij lingerie lijkt die fase nog lang niet bereikt. Feministen zijn niet gelukkig met deze vertoningen van vrouw als 'lustobject' en zelfs in de politiek zijn zorgen geuit (ChristenUnie april 2007) omtrent een reclameposter waarop een dame in gouden bikini vele mannenharten sneller deed kloppen. In het openbare leven is lingerie een riskant thema.

 

Praktisch versus opwindend

Het verzadigingspunt van lingerie in brede zin is echter nog lang niet bereikt en lingerie profiteert van twee kanten. Enerzijds de praktische en functionele kant en anderzijds de geheime, opwindende kant. De harde werkelijkheid van pornografie houdt tevens de behoefte aan een interessantere manier van prikkelen en uitdagen met gemak overeind, en in de prive sfeer viert leuke mooie en luxe lingerie nog altijd hoogtij, of het nu bedoeld is voor je relatie of gewoon voor jezelf.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Help anderen (en ons) en deel deze op Social Media:

Dutch Designers Outlet

Je bezoekt onze website buiten Nederland, dat is geen probleem hoor
want wij verzenden bestellingen wereldwijd!