Borstenbonanza: De Algabra-Bra

jul 20, 2020

Ga snel zitten, geëerd publiek, want er is veel om te bespreken vandaag. Ik zie dat de collegezaal elke keer een beetje voller zit, dus ik denk dat we qua onderwerp iets moois in handen hebben. Het is vast niet nodig om jullie eraan te herinneren, maar we hebben het nog altijd over borsten. Onze gezamenlijke voorgevels zijn inmiddels onderverdeeld in verschillende vormen en in verschillende formaten. Daarmee kunnen we dus de ruwe contouren van onze borsten al schetsen. Toch zijn we er nog niet. Al die tietologische kennis is leuk en aardig, maar het moet natuurlijk wel toepasbaar zijn in de praktijk. Daarom gaan we nu kijken naar de hands-on kant van het borstenverhaal. Wat doen we er eigenlijk mee nu we de aard van onze beestjes kennen?

 

Welnu. Je had het antwoord in feite kunnen zien aankomen. We gaan die borsten natuurlijk verwennen met de mooiste, beste en meest passende designerlingerie. BH’s  dus, maar niet zomaar elke bustehouder voldoet. We willen dat al die dames lekker kunnen zitten, hangen, of rusten; net hoe je het wilt noemen. Comfort is wat we zoeken. Comfort is alleen mogelijk als we de juiste pasvorm weten te vinden, en daar wringt hem vaak de schoen. Of de cup. Hoe bepaal je wat jouw persoonlijke pasvorm precies is? Tijd voor een lesje borstenwiskunde, of zoals de Engelsen het zeggen: bra-algebra. Let op: we gaan van start!

 

Verbeter je borsten; begin bij jezelf

Okay. De absolute basics. BH-maten zijn ingewikkeld, daar kunnen we maar beter gewoon eerlijk over zijn. Niets om ons voor te schamen trouwens. De schattingen lopen uiteen, maar het schijnt dat 70 à 80% (!!!) van alle vrouwen met een verkeerde maat bh rondlopen. Dikke kans dat jij het ook verkeerd aanpakt dus. Hoe begin je dan bij het vinden van die ideale, comfortabele pasvorm? Je begint zoals elke grote denker, onderzoeker en ontdekkingsreiziger begint: door goed naar jezelf te kijken!

 

Met twee maten meten?

Je hebt als het goed is al eerder in de spiegel staan turen, want in mijn vorige twee colleges zijn we op zoek gegaan naar jouw formaat en vorm. Met die kennis in het achterhoofd gaan we nu naar de twee belangrijkste bouwstenen van je droom-bh kijken: de cupmaat en de omvangsmaat.

 

Okay, dat begint dus al raar. Met twee maten meten is toch niet handig? Klopt, maar zonder cupmaat en omvangsmaat kun je niet genoeg variëren om al die miljoenen vrouwenlichamen de juiste bh te bieden. Laten we dus maar beginnen bij de omvangsmaat.

 

Wat is jouw bh omvangsmaat?

De omvangsmaat van je bh is de omvang van je borstkas, net onder het punt waar je borsten beginnen.Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een meetlint. Trek een bh aan, maar geen shirt of trui eroverheen. Zorg dat het meetlint strak om je borstkas heen zit, op de onderste band van je bh. Zorg wel dat je nog gewoon relaxt kan ademen, anders zit je straks alsnog met een te krappe bh. Wees vooral eerlijk: als je de meting een beetje positief inkleurt en er een paar centimeter af snoept heb je straks alleen jezelf te pakken! Als je het aantal centimeters van de omvang weet schrijf je het op. Dit is dus je omvangsmaat. Is het 76 centimeter? Dan heb je dus omvangsmaat 75. Tot zover niet zo ingewikkeld, toch?

 

65

70

75

80

85

90

95

100

105

110

115

63-67

68-72

73-77

78-82

83-87

88-92

93-97

98-102

103-107

108-112

113-117

 

 

Cupmaat

De cupmaat is al iets ingewikkelder. Zoals je vast weet zijn de cups van je bh die grappige ‘hoedjes’ waar je je borsten in parkeert. Die cups horen steun te bieden zonder te knellen, maar ook zonder die dames een kans te geven om eronderuit te kruipen of zich een weg richting je kin te banen. Dat komt dus nogal nauw. Bovendien is de juiste cupmaat alsnog nutteloos als je er de verkeerde omvangsmaat bij zoekt. Even scherp blijven nog dus!

 

Je cupmaat meten

Eigenlijk meet je je cupmaat op dezelfde manier als je omvangsmaat, maar op een andere plek. Meet de cupmaat door met hetzelfde meetlint de omvang van je borstkas te meten, maar nu precies ter hoogte van het midden van je tepels. Daar zijn je borsten het volst, dus hier meet je de cupmaat af. Nu hoor ik je denken: maar op mijn meetlint staat helemaal geen “B” of “D” – hoe meet ik die cupmaat af dan? Geen paniek: meet het aantal centimeters maar gewoon, dan leg ik uit hoe je daar de maat uit kunt afleiden.

 

Van borstomvang naar cupmaat

De score op je meetlint heb je onthouden: die noemen we vanaf nu de borstomvang. Dat is dus iets anders dan de omvangsmaat, want dat was de omtrek onder je borsten. De cupmaat krijg je door het verschil te bepalen tussen de omvangsmaat en de borstomvang die je net hebt gemeten. Stel: je ontdekte dat je omvangsmaat 75 is, en nu zie je dat je borstomvang 90 centimeter is. De cupmaat is het verschil tussen die twee. Even rekenen dus. Okay, [borstomvang] – [omvangsmaat], dat komt neer op [90] – [75] = 15. Dat zoeken we op in het onderstaande rijtje:

 

  • Cupmaat A: verschil is 12,5 centimeter
  • Cupmaat B: verschil is 15,0 centimeter
  • Cupmaat C: verschil is 17,5 centimeter
  • Cupmaat D: verschil is 20,0 centimeter
  • Cupmaat E: verschil is 22,5 centimeter
  • Cupmaat F: verschil is 25,0 centimeter
  • Cupmaat G: verschil is 27,5 centimeter
  • Cupmaat H: verschil is 30,0 centimeter
  • Cupmaat I: verschil is 32,5 centimeter
  • Cupmaat J: verschil is 35,0 centimeter

 

Met een verschil van 15 centimeter komen we dus precies uit op cupmaat “B”. Je had omvangsmaat 75 al ontdekt, dus nu weet je je bh-maat: 75B. Makkie toch? Okay, dan kunnen we het nu dus ècht ingewikkeld gaan maken. Het probleem is namelijk dat je cupmaat en je omvangsmaat maar richtlijnen zijn. Ik zei het al eerder: elke vrouw is net even anders. Het zou ook raar zijn als je met zo’n betrekkelijk simpel cupmaat/omvangsmaat systeem nog steeds vier op de vijf vrouwen de mist in ziet gaan toch?

 

De persoonlijke details

De vorm van je borsten maakt uit voor welke soort en maat bh jou het beste zit. Er zijn puntige bortsen, rondborstige borsten, stevige borsten, flextietjes, en ga zo maar door. De breedte van je rug is ook een dingetje, net als de stevigheid van het bindweefsel waarmee je borsten aan je borstspieren vastzitten. Bovendien is het materiaal van je bh een factor, net als het hang- en sluitwerk dat erop zit. Dan kun je nog de fout maken dat je je bh op het verkeerde sluithaakje vastzet, of de bandjes op je rug te lang of te kort hebt afgesteld. Drama dus!

 

Drama’s voor je mama’s?

Welnee, van drama hoeft helemaal geen sprake te zijn. Er zijn namelijk voor de echte lingeriekenner allerlei handige trucjes beschikbaar om te meten, te voelen en te bepalen waar jouw persoonlijke Sweet Spot precies zit. Niet te verwarren met de G-spot overigens: als die twee op dezelfde plek zitten heb je een probleem. In elk geval weten we nu wat de basics zijn als het gaat om de basis bh-maat. Ik zeg grijp die centimeter en hup, naar de spiegel jullie! Beter nog: vind een mede-onderzoeker die de boel voor je wil vasthouden en controleren. Als je de juiste onderzoeksassistent weet te vinden kan zo’n meetmomentje hartstikke gezellig uitpakken, dus ga ervoor en probeer wel te onthouden wat de uitkomst was. In de volgende les ga ik in op de meettechnieken voor gevorderden: exact bepalen wat jouw persoonlijke perfecte pasvorm is!

Ik sluit af met een bekend gezegde uit de lingeriewereld: “Meten is weten, gissen is missen – en tieten is genieten!”

Geheel de uwe en met welgemeende kwispel,

Sir Sebastian
Lingeriegoeroe extraordinaire

Copyright ©️ 2010-2023 Dutch Designers Outlet ®️. Alle Rechten Voorbehouden.


Volg mij op Facebook, wie weet deel ik naast tips, tricks en trends ook wel mijn smakelijke botje met je. Je kunt ook mijn blog delen op social media:

Dutch Designers Outlet

Je bezoekt onze website buiten Nederland, dat is geen probleem hoor
want wij verzenden bestellingen wereldwijd!