Een lesje lingerie wassen

aug 21, 2019

Waar je normaliter met de was doen waarschijnlijk zelden tot nooit problemen ondervind (donker bij donker, licht bij licht, wasmiddel erbij et voilà)  is het met het wassen van je lingerie net even anders.
 
Omdat je lingerie, van tere materialen is gemaakt verijst deze toch altijd een meer delicate behandeling. Wanneer je vergeet je bh's netjes in een wasnetje te doen,  komen deze in het meest gunstige geval  intens verstrengeld met minstens 3 slipjes, en een trui uit de wasmachine rollen, maar vaak is de schade door de haakjes vele malen groter.
Tijdens het draaien van de machine kunnen deze achter stoffen van andere artikelen blijven hangen en deze flinke schade toebrengen. Ook het gewicht van de andere natte was in de machine kan de beugels veranderen in heel vreemde vormen. 

Kortom: lingerie wassen is met onze tips helemaal niet zo moeilijk, daarom geven we je hier wat tips waarmee je lingerie langer mooi kunt houden.

1-Neem je lingerie mee met de handwas. Je wasmachine is helaas geen favoriete plaats van je delicate stukken kant en lieftallige strikjes. 

2- Vul een emmer of een bak met lauw warm water (let op een temperatuur van 30 graden voelt aan je handen koud aan omdat je eigen temperatuur 7 graden warmer is.)
Voeg een bescheiden hoeveelheid wasmiddel voor delicate stoffen toe en meng dit met het water voor je de lingerie er in doet. Maak gebruik van zacht wasmiddel zodat de vezels van je lingerie langer meegaan. Normaal wasmiddel is veel te ‘hard’ omdat het vaak veel sterke schoonmaakmiddelen bevat. Hierdoor breken de vezels van je lingerie veel sneller af.
 
3- Verzamel je lingerie, leg deze op soortgelijk kleuren en was deze beginnend met de lichtste tint.

4- Houd het water altijd in beweging zo voorkom je doorlopen vande  kleuren.

5- Knijp je lingerie na een paar minuten zacht uit, en spoel onder stromend water het wasmiddel er uit. Wanneer je je lingerie met de hand wast, is het natuurlijk nog kledder nat. Maar ga alsjeblieft niet je lingerie uitwringen, want dit zullen je bh’s en slipjes je niet in dank afnemen. Hard draaien, trekken en knijpen is geen goed idee. De stof wordt hierdoor lelijk en het is niet goed voor de voorgevormde cups en de beugels. Hang ze op het wasrek of laat ze liggend drogen op een handdoek.

6- Toch Koppig?
Wil je toch de wasmachine gebruiken? Sluit dan altijd de haakjes van je bh, ook als je hem in een speciaal netje wast. Het kan zijn dat de haakjes in elkaar verstrikt raken of een ander kledingstuk grijpen waardoor ze beschadigd raken. De haakjes kunnen zelfs je wasmachine beschadigen. Niet vergeten dus! Was je lingerie op de handwas stand op een lage temperatuur en stop je lingerie altijd in een netje ook ter bescherming van je wasmachine tegen de beugels . Doe er verder geen andere  was bij, nou ja die mooie tere blouse mag ook mee in de machine, maar geen kleding die zwaar gaat worden wanneer deze nat is. 

7- Gebruik never en te nooit de droger, maar hang je lingerie ook niet in de zon of over de verwarming om te drogen! Het materiaal kan niet tegen de hitte.

We weten ook best dat je die ene bh met die leuke bandjes die heerlijk zit het liefste ook iedere dag draagt, maar doe het niet, want dan kun je er zeker van zijn dat 'ie binnen de kortste keren van uitputting uit elkaar valt. 
Onze tip, koop er van die favoriete bh gewoon ééntje bij, want weet jij hoeveel beha's je dan eigenlijk minimaal zou moeten hebben? 

Wekelijks zou je minimaal vier beha's moeten dragen, dus zeg maar drie keer van bh moeten verwisselen. Sterker nog: 'Het iedere dag dragen van dezelfde beha is niet goed (voor je bh dan), omdat deze ook heel veel prijs stelt op rust die je hem ook echt moet geven. Anders gaat hij snel protesteren en  wordt het elastiek te los.  De beha moet tussen de draagbeurten de tijd krijgen weer terug in vorm te komen. Als je deze logica opvolgt, heb je er vier nodig.'

Goed, viel dus valt best mee denken wij. Maar dit betekent helaas niet dat je dus de rest van je leven met die vier exemplaren moet doen. Bh's van goede materialen kunnen wanneer je deze 2 maximaal 3 dagen per week draagt zo'n 6 tot 12 maanden mee. Wanneer de schouder banden los beginnen te zitten of wanneer de bh ook in in het laatste haakje los zit en niet lekker meer aanvoelt rond je lijf,  is het echt tijd deze te vervangen, hoe mooi ze er misschien ook nog uit ziet het is tijd voor een nieuwe.' Dat wordt dus gezellig wat mooie bh's er bij shoppen ;-)
 

Heb je iets aan dit artikel gehad? Help anderen (en ons) en deel deze op Social Media:

Dutch Designers Outlet

Je bezoekt onze website buiten Nederland, dat is geen probleem hoor
want wij verzenden bestellingen wereldwijd!