Maak van je BH je beste maatje

Maak van je BH je beste maatje
jul 4, 2010

10 tips om de juiste BH te kiezen.

 

Waarom is elke BH anders?

Als je in de spiegel kijkt, wil je trots zijn op jezelf. Je hebt een mooi decollete en dat wil je natuurlijk zo houden. Nu heeft geen enkele vrouw hetzelfde figuur, dus ook elke BH is anders. Een goede BH moet passen en bij jou passen. Hij biedt je borsten bescherming, geeft steun en moet vooral lekker zitten. Bovendien moet hij geschikt zijn voor het leven dat je leidt en passen bij de activiteiten die je onderneemt. Jouw BH kan dus nooit standaard zijn.

 

Meten is weten!

De maat van een BH kan per model en pasvorm iets verschillen. Begin bij het kiezen dan ook altijd bij het beste begin: het meten van je maat. Want die is niet altijd hetzelfde. Je bent meer gaan sporten, je raakt zwanger en je wordt steeds een jaartje ouder. Elke BH-maat bestaat uit een cijfer en een getal. Het cijfer staat voor de onderwijdte (de lichaamsomtrek net onder de borsten). De bovenwijdte (de lichaamsomvang gemeten over het volste deel van de borsten) bepaalt de cupgrootte. Is het verschil tussen deze twee 12 tot 14 cm, dan spreken we van een A cup. Bij een B cup is het verschil 14–16 cm, bij 16-18 cm verschil is de cup C en bij 18-20 cm is het D. In elke lingeriespeciaalzaak kan men het nog eens precies nameten.

 

Passen… nooit overslaan!

Heb je de juiste maat te pakken? Kijk dan vervolgens naar de pasvorm van een BH, want dat kan per model verschillen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste BH kiest, is het belangrijk om te passen. Neem er de tijd voor. Hij mag niet te strak zitten of in de huid snijden, niet rimpelen of juist wijken. Een goede BH voel je niet en zie je niet. Voelt een BH te strak of te wijd, probeer dan een andere ondermaat. Zijn de cups niet goed gevuld of gaan ze uitpuilen, neem dan een andere cupmaat. Kijk ook eens extra naar de bandjes en de sluiting, dat deze goed aansluiten. Vaak kun je ze verstellen.

 

Pushen of juist niet

Twee aan elkaar geknoopte zakdoekjes, die vormden 90 jaar geleden de eerste officiele BH. Vandaag de dag kunnen we een keus maken uit BH’s met en zonder beugels, met en zonder voorgevormde of voorgevulde cups, en zelfs voor BH’s die kunnen zorgen voor 1 of 2 maatjes meer. Dankzij de push-up hebben we weer meer oog gekregen voor ons decollete. Wil jij je borsten extra accentueren, doe dat dan niet met een te kleine BH. Bij de meeste push-up BH’s kun je, heel handig, je decollete meer, of minder prononceren met losse pads of een click systeem.

 

Onzichtbaar raffinement

Het overgrote deel van de BH’s heeft een beugel die dient om de cup mooi in vorm te houden en de borsten steun te geven aan de onderzijde. Deze beugels worden vaak onzichtbaar in de BH verwerkt. Tegenwoordig zijn ze er niet alleen in metaal, maar ook in soepele, meebuigende kunststof, zodat je ze nog minder voelt. Minstens zo geraffineerd zijn de BH-bandjes, soms van onzichtbare siliconen, die op verschillende manieren te dragen zijn. Je kunt ze ook vaak loshalen, zodat je BH feestelijk strapless wordt.

 

Een maatje meer, een maatje minder

Kleine borsten vragen om een ander soort BH dan grote. De kleine boezem voelt zich thuis in zachte, soepele en naadloze cups. Een push-up kan daarbij zorgen voor een ‘maatje ‘meer’. Voor grotere borsten is een steungevende BH onontbeerlijk. Die steun wordt gegeven door de stof van de BH, door de volle vorm van de cup en door de zij- en rugband en de schouderbandjes. Die moeten breed en zacht zijn en goed aansluiten. Wil je liever een maatje kleiner lijken? Kijk dan eens naar een ‘minimizer’ die de borst met een maatje verkleint.

 

Voor elk moment en elke stemming een bijzondere BH

Je gaat een avond op chique, je wilt een uurtje lekker trainen in de sportschool, je hebt een zakelijke bespreking, je hebt een heftige date, of je wilt gewoon even helemaal niets. Je gaat niet rennen in een mooi kanten setje, net zomin als je feestelijk uitgaat in een sport-BH met kruisbanden op de rug. Er is een goede BH voor elk moment. Meestal komt je BH niet boven je kleding tevoorschijn, maar soms ook wel. Denk maar eens aan strakke truitjes of transparante blouses. Daarbij kunnen je BH en je decollete sierlijke blikvangers zijn. Dus de vorm, de afwerking en ook de kleur van je BH zijn heel belangrijk.

 

BH’s – anders dan normaal

Er zijn specifieke situaties of momenten in je leven dat borsten extra verzorging of correctie nodig hebben. Zo zijn er speciale meegroei BH’s voor als je zwanger bent en daarna makkelijk je kindje wilt voeden. En vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan, kunnen kiezen uit prachtige prothese BH’s die een heel vrouwelijk gevoel geven.

 

Katoen, kant en zijde

Aan welke stof geef je de voorkeur? Katoen is een fijn, luchtig materiaal dat veel in basics en sportief ondergoed wordt gebruikt. Bij luxere lingerie ontdekken we vooral Microvezel; dit is een zachte polyamide, heel licht, slijtvast en ademend als katoen. Elasthan wordt vaak aan lingerie toegevoegd om het rekbaar te maken. Hiermee kan worden getoverd, want zelfs het fijnste kant en tule zijn tegenwoordig rekbaar en zitten als een tweede huid.

 

Wat mooi is, moet mooi blijven

Lingerie hou je het langste mooi, door het niet langer dan 2 dagen te dragen. Was een BH voorzichtig met een zacht wasmiddel. Dat houdt je BH en dus je borsten beter in vorm. Kijk altijd op het etiket naar de wasvoorschriften. Wassen kan op de hand maar mag soms ook in de machine, in een lingeriewaszakje. Vraag daar eens naar bij de lingeriespeciaalzaak.

 

Bron: Bodyfashion Promotion (Monica van Alewijn)

Heb je iets aan dit artikel gehad? Help anderen (en ons) en deel deze op Social Media:

Dutch Designers Outlet

Je bezoekt onze website buiten Nederland, dat is geen probleem hoor
want wij verzenden bestellingen wereldwijd!