Behandel je lingerie en ondergoed met liefde.

feb 11, 2020

Biecht eens op hoeveel jaren oude bh's heb jij in jij nog in je lingerielade verborgen?

 

Wanneer was de laatste keer dat jij een nieuwe hebt aangeschaft? Juist: je bh is vaak het ondergeschoven kindje in je kledingkast. Tijd voor opruimen en ordenen van je lingerie collectie.

 

Wij hier begrijpen ook best dat je die ene bh die zo heerlijk zit het liefste ook iedere dag draagt, en de rest verlaten in je kast blijft. Doe dat niet, want dan kun je er zeker van zijn dat 'jouw favoriete bh binnen de kortste keren van uitputting uit elkaar valt. Onze tip, koop er van die favoriete bh gewoon minimaal eentje bij.

 

Wist je dat  na een dag dragen je bh wel 15% wijder kan zijn? Het elastiek van de band rekt uit, Het iedere dag dragen van dezelfde bh is niet goed (voor je bh dan), omdat deze ook heel veel prijs stelt op rust die je hem ook echt moet geven. jouw bh waardeert het zeer wanneer je hem ook een dagje rust geeft om tussen de draag beurten de tijd krijgen weer terug in shape te komen. Het daarna opnieuw dragen zal ook prettiger aanvoelen.

 

Het is daarom belangrijk om voldoende bh's te hebben en deze ook af te wisselen. Wekelijks zou je minimaal vier beha's moeten dragen, dus drie keer van bh moeten verwisselen. Goed, minimaal vier dus. Wat niet betekent dat je dus de rest van je leven met deze vier exemplaren kunt doen.

 

Bh's van goede materialen kunnen gemiddeld 6  tot zo'n 12 maanden mee. Was je de bh altijd in de wasmachine, of heb je zwaardere borsten dan belast je een bh wat intensiever waardoor de levensduur waarschijnlijk dichter bij de 6 maanden dan bij de 12 maanden zal liggen. Hoe mooi de bh er ook nog uit kan zien, het rugpand is dan vaak al wel een stuk slapper, dus ook de ondersteuning voor jouw meisjes is dan minder. Als de omvang ook op de strakste stand los begint te zitten of de beha gewoon niet lekker meer aanvoelt rond het lijf, wordt het tijd voor een nieuwe bh.

 

Ondervindt met het doen van je was je zelden problemen (donker bij donker, licht bij licht, juiste temperatuur instellen wasmiddel erbij en draaien maar)? Met het wassen van je lingerie toch net even wat anders.

 

De tere materialen van je ondergoed vragen toch een meer delicate behandeling.
Wanneer je vergeet je bh's netjes in een was netje te doen, komen deze in het meest gunstige geval intens verstrengeld met minstens 3 slipjes, en een trui uit de wasmachine rollen, maar vaak is de schade door de haakjes nog vele malen groter. Tijdens het draaien van de machine kunnen deze achter stoffen van andere artikelen blijven hangen en deze flinke schade toebrengen. Ook het gewicht van de andere natte was in de machine kan de beugels veranderen in heel vreemde vormen. En een beugel die in je trommel haakt kan een dure reparatie aan je wasmachine opleveren.

 

óf je doet alles volgens het boekje en heb je alles keurig in waszakjes gedaan, (dit zakje beschermt je machine tegen de beugels maar beschermt niet je bh) gebruik dan wel het juiste wasmiddel anders verliest je mooie nieuwe bh na één wasbeurt al die prachtige kleur.

 

Maar lingerie en ondergoed wassen is met de juiste tips helemaal niet zo moeilijk.

 

  • Het beste was je je lingerie met de hand. Je wasmachine is helaas geen favoriete plaats van je delicate lingerie en ook niet van beugels, kant en lieftallige strikjes en andere leuke frutsels die er aan kunnen zitten.
  • Verzamel je lingerie, leg deze kleur bij kleur op stapeltjes, we beginnen het wassen met de lichtste tinten en gaan zo door tot alles lekker is gewassen.
  • Lingerie was je op 30 graden. Laat de wastafel vollopen of vul een bak met lauw warm water (let op 30 graden voelt aan je handen koud aan omdat je eigen temperatuur 37 graden en dus warmer is.)
  • Voeg een klein scheutje wasmiddel voor fijne was toe ( geen wolwasmiddel) en los dit op in het water alvorens je de lingerie er in doet.
  • Houd je lingerie in het water altijd in beweging zo voorkom je het doorlopen van de kleuren.
  • Nu niet die mooie bh gaan uitwringen, maar knijp het water er voorzichtig uit, en spoel  onder stromend koud water het wasmiddel er uit, nogmaals voorzichtig het overtollige water eruit knijpen daarna leg je de lingerie het beste plat te drogen.
  • Wil je toch de wasmachine gebruiken?  Stel de machine in op een laag aantal toeren. Zet de machine op 30° of op het programma ‘fijne was’. Gebruik een zacht vloeibaar wasmiddel voor fijne was. Gebruik nooit bleekmiddel, wasverzachter of wolwasmiddel. Stop je lingerie altijd in een wasnetje. Vul de trommel verder niet met andere was , nou ja dat mooie tere blousje mag ook mee in de machine, maar vooral kleding die zwaar gaat worden wanneer deze nat is laat je lekker in de wasmand liggen voor een volgende wasbeurt.  Als je bh's toch in de wasmachine gaan, houd dan rekening met het volgende, het elastiek in de band slijt sneller en raakt een beetje uitgerekt. Hierdoor geeft deze minder lift en steun dan in het begin. Ook de cups hebben te lijden in de wasmachine: niet-voorgevormde cups kunnen gaan lubberen en voorgevormde cups kunnen gaan rimpelen of vouwen gaan vertonen. Het kan in de wasmachine ook gebeuren dat beugels klem komen te zitten of helemaal door de stof heen snijden of prikken doordat de bescherm dopjes extra slijten door het in de machine. Dit kan ook gebeuren als je een waszakje gebruikt!
  • Gebruik never en te nooit de droger, maar hang je lingerie ook niet in de zon of over de verwarming om te drogen!


Zo, als het goed is zijn je bh's nu weer fris en fruitig? Berg ze dan gezellig lepeltje-lepeltje op in een lade of grote schoenendoos. Draai de cups nooit binnenstebuiten in elkaar! De groeven die daardoor ontstaan zullen nooit meer verdwijnen. Heb je  bovengenoemde braaf opgevolgd? Dan kunnen we je feliciteren want je  de levensduur van je lingerie is zojuist aanzienlijk verlengd.

 

Trek je bh altijd voorzichtig aan, het omklappen van of het trekken aan de beugels bij draaien van je bh kan er op termijn voor zorgen dat de beugels breken, of door de stof heen prikken. Bij het scoopen van je borsten, zorg dan dat je de bh vastpakt op de plek waar de beugel zit, of waar het schouderbandje aan de cup zit. Op andere plekken bestaat de kans dat je het tere kant beschadigt. Zorg ook dat sieraden bij het aan- en uittrekken niet in je lingerie kunnen blijven hangen.

 

Onthoud dat niets voor altijd is

Sorry voor deze sombere boodschap, maar bh's hebben niet het eeuwige leven. Zelfs als je de bh perfect verzorgt, komt er een dag dat hij op is. Dat is normaal. Maar on the bright side: als je bh op is heb je wel een prima reden om een leuke nieuwe bh te kopen!

 

En zijn shorts dan? Dat is toch gewoon een kwestie van wachten tot hij geen schone boxers meer heeft, de wasmand omkieperen en het heetste programma selecteren? Kun je doen, als je graag elke maand nieuwe boxers voor hem koopt. Ga ook hier liever liever wat zuiniger mee om.

 

Heren shorts kunnen tegen een stootje en dus ook gewoon in de wasmachine, dus stop zijn onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: sokken en ondergoed wassen kan bijvoorbeeld prima samen. Voeg wasmiddel toe maar kies er eentje die zacht is voor de huid, want we hebben 't hier wel over zijn private parts, hè. Die mooie boxers wassen we op 30 graden dat kan gegarandeerd, maar heter dan 40 graden moet je niet gaan. Kies ook altijd een simpel en kort wasprogramma en gebruik geen wasverzachter, want al die chemische toevoegingen maken de zachte stofjes alleen maar stug. Blijf heel ver weg van de droger! Elastiek en warmte zijn geen vrienden van elkaar, met uitgelubberde taillebanden als gevolg. Ondergoed in de droger is een dikke vette don't!​ ​

Heb je iets aan dit artikel gehad? Help anderen (en ons) en deel deze op Social Media:

Dutch Designers Outlet

Je bezoekt onze website buiten Nederland, dat is geen probleem hoor
want wij verzenden bestellingen wereldwijd!